TAIMI bloggaa ja tiedottaa

Tunnetko jo superkasvi väinönputken?

Suomessakin kasvava väinönputki on vanha skandinaavinen rohdos ja mausteenakin monelle tuttu. Se kasvaa pitkäksi, jopa 2 metriä pitkäksi. Keskiajalla sitä käytettiin mm. monien munkkiliköörien raaka-aineena. Väinönputki on monelle tullut tutuksi sen monipuolisen käyttöhistorian takia.

Väinönputken juuri on eteerinen ja tuoksuva; siinä on monia vaikuttavia aineita. Väinönputkea on käytettynä tukihoitona yskään, keuhkoille, virtsarakon tulehdukseen sekä esim. vilustumiseen ja flunssaan. Sitä on käytetty perinteisesti myös ilmavaivojen ja vatsakramppien ehkäisyyn ja kuumeen sattuessa kohdalle.

Väinönputkiteetä voit tehdä lisäämällä kuivattua yrttiä kiehuvaan veteen. Anna kiehua 3 min. ja tämän jälkeen anna vielä hautua 3 min. Siivilöi ja nauti. Lisää halutessasi hunajaa.

Haluatko oppia lisää kasveista? Tule mukaan TAIMI koulutukseen, ota yhteyttä ja kysy lisää! Lisätiedot löydät täältä.

Lähde: Moderni fytoterapia, Lahti, T., 2016

Kesän kauniit voikukat – aarteita muutenkin kuin silmille?

Kesällä voikukka ihastuttaa värillään ja loistollaan. Toiset harmittelevat sen valtaavan pihasta alaa likaa. Mutta tiesitkö, että se on myös hyödyllinen? Tuoreet, puhtailta paikoilta kerätyt nuoret voikukan lehdet sopivat hyvin käytettäviksi esim. salaatteihin. 

Voikukka sisältää esim. flavonoideja ja C-vitamiinia sekä kivennäisaineita kuten magnesiumia. Voikukkaa on käytetty myös maksan tukemiseen kuureina. Se sisältää klorofylliä eli lehtivihreää ja antioksidantteja, joten sitä on käytetty myös immuniteetin vahvistamiseen. Sitä on käytetty myös vatsavaivoihin ja ilmavaivoihin.

Voikukkateetä voit kokeilla seuraavasti: 1 ruokalusikallinen rohdosta ja kaada 2 dl vettä kuppiin, anna hautua 5 min. ja siivilöi sekä nauti. Maku voi olla kitkerä, joten voit halutessasi lisätä hunajaa.

Tiesitkö, että voikukkaa on perinteisesti käytetty samoin kuin sikuria? Haluaisitko tutustua lisää kasvien maailmaan? Tutustu TAIMI koulutuksiin tästä.

Lähde: Moderni fytoterapia, Lahti, T., 2016

Miksi nauttia salviaa?

Salvia eli ryytisalvia on monelle tuttu kasvi, jota saattaa saada kaupasta kesällä tuoreenakin. Tutumpi on toki kuivattu salvia, jota saa ympäri vuoden. Sillä voi maustaa ruokaa tai siitä voi tehdä teetä. 
Salviaa käytetään fytoterapiassa. Salvia sisältää eteerisiä eli haihtuvia öljyjä ja esimerkiksi flavonoideja. Salvian sisältämä karnosolihappo mm. voi lievittää kipua. Moni on saanut siitä helpotusta kuukautiskramppeihin. Myös vaihdevuosi-ikäisten naisten kannattaa kokeilla salviateetä. Salvian lehdet ovat fytoestrogeenisia ja niitä käytetäänkin vaihdevuosioireiden sekä hikoilun estämiseen. Ja se on vielä hyvän makuistakin, joten ainakin mausta voi nauttia joka tapauksessa.

Salvia on lisäksi antiviraalinen ja antibakteerinen eli sillä voi olla positiivisia vaikutuksia immuniteettiin.

Salviateetä voit valmistaa esim. ottamalla 0,5 tl rohdosta, kaada päälle kiehautettu vesi kuppiin ja anna hautua 15 min. ennen suodatusta. Tämän jälkeen voit nauttia hyvää tekevästä teehetkestä.

Mikäli haluaisit oppia lisää kasvien vaikutuksesta terveyteen, tutustu TAIMI koulutuksiin tästä.

Lähde: Moderni fytoterapia, Lahti, T., 2016

Helsingin yliopisto sekä Helsingin yliopiston täydennyskoulutusyhtiö HY+ järjestävät fytonomi-koulutuksen yhteistyössä Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton TAIMI koulutus Oy:n kanssa.

Terveys ja hyvinvointi ovat megatrendejä, jotka luovat yrittäjyyttä, työpaikkoja ja uusia innovaatioita. Rastor-instituutti ja TAIMI-koulutus ovat räätälöineet hyvinvointipalvelumuotoiluun keskittyvän tutkintokoulutuksen. Koulutus on viralliselta nimeltään Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto, jossa on huomioitu erityisesti luontaishoitoalan ja...

Kasvisruokavalion, marjojen, hedelmien ja juuresten ystävien määrä kasvaa kaiken aikaa. Toisilla syinä ovat terveysperusteiset valinnat ja parempi elämänlaatu, toisilla tavoitteet ovat eettiset ja liittyvät enemmän arvomaailmaan. Syynä voi olla myös ekologiset ja eläinsuojelulliset perusteet.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on jättänyt 7.5.2020 oikeuskanslerinvirastoon kantelun Ruokaviraston tulkinnasta, joka liittyy tieteellisten tutkimusten jakamiseen.
Liittoon tuli huhtikuun 2020 alussa useita yhteydenottoja jäsenyrityksiltä ja myös ei-jäsenyrityksiltä, joissa kerrottiin, että kunnan terveystarkastaja on vaatinut elintarvikealan...

Luontaistuote- ja terveyskaupoilla on monta eri roolia suomalaisessa yhteiskunnassa. Lainsäädännöllisesti ne ovat elintarvikemyymälöitä. Tilastokeskuksen luokittelussa päivittäistavaroiden erikoiskauppoja. Vähittäiskaupan tutkimuksissa terveyskaupat ovat osa terveys- ja hyvinvointialan erikoiskauppaa, kuten apteekki- ja kosmetiikkakauppa, optinen...