TAIMI bloggaa ja tiedottaa

Tunnetko jo superkasvi väinönputken?

Suomessakin kasvava väinönputki on vanha skandinaavinen rohdos ja mausteenakin monelle tuttu. Se kasvaa pitkäksi, jopa 2 metriä pitkäksi. Keskiajalla sitä käytettiin mm. monien munkkiliköörien raaka-aineena. Väinönputki on monelle tullut tutuksi sen monipuolisen käyttöhistorian takia.

Väinönputken juuri on eteerinen ja tuoksuva; siinä on monia vaikuttavia aineita. Väinönputkea on käytettynä tukihoitona yskään, keuhkoille, virtsarakon tulehdukseen sekä esim. vilustumiseen ja flunssaan. Sitä on käytetty perinteisesti myös ilmavaivojen ja vatsakramppien ehkäisyyn ja kuumeen sattuessa kohdalle.

Väinönputkiteetä voit tehdä lisäämällä kuivattua yrttiä kiehuvaan veteen. Anna kiehua 3 min. ja tämän jälkeen anna vielä hautua 3 min. Siivilöi ja nauti. Lisää halutessasi hunajaa.

Haluatko oppia lisää kasveista? Tule mukaan TAIMI koulutukseen, ota yhteyttä ja kysy lisää! Lisätiedot löydät täältä.

Lähde: Moderni fytoterapia, Lahti, T., 2016

Kesän kauniit voikukat – aarteita muutenkin kuin silmille?

Kesällä voikukka ihastuttaa värillään ja loistollaan. Toiset harmittelevat sen valtaavan pihasta alaa likaa. Mutta tiesitkö, että se on myös hyödyllinen? Tuoreet, puhtailta paikoilta kerätyt nuoret voikukan lehdet sopivat hyvin käytettäviksi esim. salaatteihin. 

Voikukka sisältää esim. flavonoideja ja C-vitamiinia sekä kivennäisaineita kuten magnesiumia. Voikukkaa on käytetty myös maksan tukemiseen kuureina. Se sisältää klorofylliä eli lehtivihreää ja antioksidantteja, joten sitä on käytetty myös immuniteetin vahvistamiseen. Sitä on käytetty myös vatsavaivoihin ja ilmavaivoihin.

Voikukkateetä voit kokeilla seuraavasti: 1 ruokalusikallinen rohdosta ja kaada 2 dl vettä kuppiin, anna hautua 5 min. ja siivilöi sekä nauti. Maku voi olla kitkerä, joten voit halutessasi lisätä hunajaa.

Tiesitkö, että voikukkaa on perinteisesti käytetty samoin kuin sikuria? Haluaisitko tutustua lisää kasvien maailmaan? Tutustu TAIMI koulutuksiin tästä.

Lähde: Moderni fytoterapia, Lahti, T., 2016

Miksi nauttia salviaa?

Salvia eli ryytisalvia on monelle tuttu kasvi, jota saattaa saada kaupasta kesällä tuoreenakin. Tutumpi on toki kuivattu salvia, jota saa ympäri vuoden. Sillä voi maustaa ruokaa tai siitä voi tehdä teetä. 
Salviaa käytetään fytoterapiassa. Salvia sisältää eteerisiä eli haihtuvia öljyjä ja esimerkiksi flavonoideja. Salvian sisältämä karnosolihappo mm. voi lievittää kipua. Moni on saanut siitä helpotusta kuukautiskramppeihin. Myös vaihdevuosi-ikäisten naisten kannattaa kokeilla salviateetä. Salvian lehdet ovat fytoestrogeenisia ja niitä käytetäänkin vaihdevuosioireiden sekä hikoilun estämiseen. Ja se on vielä hyvän makuistakin, joten ainakin mausta voi nauttia joka tapauksessa.

Salvia on lisäksi antiviraalinen ja antibakteerinen eli sillä voi olla positiivisia vaikutuksia immuniteettiin.

Salviateetä voit valmistaa esim. ottamalla 0,5 tl rohdosta, kaada päälle kiehautettu vesi kuppiin ja anna hautua 15 min. ennen suodatusta. Tämän jälkeen voit nauttia hyvää tekevästä teehetkestä.

Mikäli haluaisit oppia lisää kasvien vaikutuksesta terveyteen, tutustu TAIMI koulutuksiin tästä.

Lähde: Moderni fytoterapia, Lahti, T., 2016

Toimitko terveystuotealalla ja haluat kehittää myynti- ja markkinointitaitojasi ja kaupallista osaamistasi tai oman terveystuotealan yrityksesi liiketoimintaa? Terveystuotealalle suunnitellussa liiketoiminnan ammattitutkinnossa perehdytään myyntiin, markkinointiin, asiakaspalveluun, talouteen ja yritystoimintaan nimenomaan terveystuotetoimialan...

Useat täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen järjestöt ovat tekemässä yhteistä kantelua Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) toiminnasta. Kantelu koskee Tukesin uskomushoito-termin käyttämistä viranomaisviestinnässä. Tukes käyttää "vaihtoehto- ja uskomushoito"-ilmaisua kuvaamaan täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen toimijoiden...

Vuosi 2022 on ollut tapahtumarikas ja tulee jäämään monesta näkökulmasta historiaan. Terveystuotealan näkökulmasta vuosi 2022 nosti esiin monia mielenkiintoisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä teemoja.

Fytonomi-koulutusinfo tallenne
Koulutusinfossa saat tietoa fytonomiksi valmistumisesta, Helsingin yliopiston HY+:n syksyn luontaistuotealan täydennyskoulutuksesta ja tapaat fytonomi-koulutuksen opettajia.

Terveystuotealan korkeimmin koulutettujen ammattilaisten eli fytonomien juuret ulottuvat 1990- luvun alkuun, kun katsottiin, että luontaistuotekauppojen ammattitaitoa tulisi kehittää entistä pidemmälle. Alan ammatillista koulutusta oli järjestetty jo 1970-luvulta lähtien professori Toivo Rautavaaran aloitteesta ja kannustuksesta. Vuonna 1980...

Helsingin yliopisto sekä Helsingin yliopiston täydennyskoulutusyhtiö HY+ järjestävät fytonomi-koulutuksen yhteistyössä Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton TAIMI koulutus Oy:n kanssa. Fytonomi-koulutusta on järjestetty Helsingin yliopistossa kohta 30 vuotta ja Suomeen on valmistunut yli 300 fytonomia. Fytonomeista suuri osa työskentelee...