Mikä avuksi vatsavaivoihin?

27.01.2025

Mikä avuksi vatsavaivoihin?

Moni kärsii kaasunmuodostuksesta ja vatsan turvotuksesta. Vaiva voi olla niin tuttu, ettei sitä enää edes ajattele, että siinä olisi mitään poikkeuksellista. Monille esim. herneet ja palkokasvit voivat aiheuttaa kaasunmuodostusta ja turvotusta, mutta välillä yhteyttä ei vain löydy.

Toiminnalliset vatsavaivat ovat yleisiä. Joskus niihin liittyy myös kipua ja vatsakivut vaivat olla koviakin. Mikäli vaivat häiritsevät, on syytä käydä myös lääkärissä. Tämän lisäksi itse voi tukea omaa vatsantoimintaa.

  • Varmista, että saat tarpeeksi kuituja. Hyviä kuidun lähteitä on esim. täysjyvävilja, juurekset ja vihannekset sekä marjat.
  • Juo tarpeeksi nestettä (noin 2 litraa) mutta älä juo ruoan yhteydessä. Ruoan yhteydessä juotu neste aiheuttaa lisähaastetta ruoansulatukselle ja voi aiheuttaa mm. turvotusta.
  • Käytä aterioiden yhteydessä ruoansulatusentsyymeitä. Tästä voit kysyä lisää terveyskaupasta, jotta löytyy sinua parhaiten palveleva valmiste. Ruoansulatusentsyymit edesauttavat ruoansulatusta ja voivat siten vähentää turvotusta ja kaasunmuodostusta.
  • Liiku säännöllisesti.
  • Yhdistele ruokia siten, että ei ole liikaa erityyppisiä ruoka-aineita samalla aterialla, mikä aiheuttaa haastetta ruoansulatukselle. Esim. liha kasvisten kanssa on parempi kuin liha ja peruna (proteiini ja hiilihydraatti).
  • Syö rauhassa ajan kanssa ja pureskele ruoka huolella.

Mikäli haluat perehtyä enemmän ruoansulatuksen ja vatsan aloihin, tutustu TAIMI-koulutuksen koulutustarjontaan täältä.