Tiukka EU:n kosmetiikka-asetus saa kritiikkiä luonnonkosmetiikkatoimijoilta

22.08.2019

"Kampaaja voi tarjota asiakkaalle nokkosteetä, mutta hiuksia sillä ei saa huuhdella - tiukat lait rajoittavat luonnonkosmetiikan käyttöä" uutisoi Yle (13.8.) nettisivuillaan. 

Luonnonkosmetiikkatoimijoiden näkökulmasta vuonna 2013 voimaan tullut tiukka EU:n kosmetiikka-asetus saa kritiikkiä ja on lisännyt yrittäjien hallinnollista taakkaa. Luonnonkosmetiikkayritykset toivovat, että kosmetiikkalainsäädäntöä yksinkertaistettaisiin ja siinä huomioitaisiin paremmin luonnonkosmetiikan erityispiirteet. EU:ssa ei ole toistaiseksi saatu aikaan luonnonkosmetiikkaa koskevaa erillistä sääntelyä, vaan kaikkea kosmetiikkaa säädellään EU:n kosmetiikka-asetuksella. Kosmetiikkavalmisteiden tiukka sääntely ja asetuksen tulkinta on johtanut tilanteisiin, jossa syötäväksi kelpaava kasvi, ei ole täyttänyt EU:n kaikkia kosmetiikka-asetuksen vaatimuksia. 


EU:n kosmetiikka-asetus saa kritiikkiä mm. siksi, että luonnonkosmetiikassa käytettyjä tuttuja ja turvallisia elintarvikekäytössäkin sallittuja luonnonraaka-aineita kohdellaan samalla tavalla kuin voimakkaita kosmetiikan kemikaaleja. Esimerkiksi syötäväksi kelpaavasta kasvista joudutaan erikseen tekemään turvallisuusselvitys, jos sitä käyttää ulkoisesti iholla tai hiuksissa. EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaan kaikista myyntiin ja asiakaskäyttöön tehtävistä tuotteista on tehtävä ilmoitus EU:n CPNP-rekisteriin ja laadittava turvallisuusarvioinnit. Tämä voi lisätä varsinkin pienten luonnonkosmetiikkayrityksien hallinnolista taakkaa ja hidastaa yrityksien liiketoiminnan kehittämistä. 


Luonnonkosmetiikan toimijat toivovat joustavuutta ja sääntelyn yksinkertaistamista, sillä luonnonkosmetiikka-ala on hyvässä kasvussa Suomessa ja maailmalla. Luonnonkosmetiikka on osa luonnontuotealaa ja laajaa biotaloutta hyödyntäen Suomen puhtaan luonnon raaka-aineita. 


Aiheesta lisää Ylen jutussa ja Luonnontuotealan toimijoiden nettisivuilla.


Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto