E-EPA ehkäisee diabeettista retinopatiaa

02.03.2020

E-EPA ehkäisee diabeteksen aiheuttamaa silmänpohjan rappeumaa, diabeettista retinopatiaa, osoittaa kahdeksan japanilaisen silmäklinikan uusi yhteinen rottatutkimus. Retinopatia on tavallinen diabeteksen komplikaatio, joka johtaa näön heikkenemiseen ja jopa sokeuteen. Tutkimus puoltaa E-EPAn käyttöä diabeetikon ravintolisänä. Se vähentää myös sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä, kuten jättisuuret JELIS- ja REDUCE-IT-tutkimukset ovat osoittaneet. Suosittelen diabeetikkoja nauttimaan vähintään 2000 mg vahvaa (90%) E-EPA-kapselia päivässä.

Diabeetikon silmässä vallitsee suurentunut vetyperoksidin (H2O2) pitoisuus (hapetusstressi), jota kohonnut verensokeri aiheuttaa. Silloin silmänpohjan soluja kuolee, kirjoittavat silmälääkärit. Pelkkä verensokerin hallinta ei riitä, vaan tarvitaan myös hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta vaimentavaa hoitoa. Se ehkäisee ja jarruttaa diabeteksen lisätauteja eli komplikaatiota.

E-EPA kehitettiin 1980-luvulla Japanissa, jossa lääkärit määräävät sitä yleisesti diabeetikoille, sydän- ja muille potilaille, yleensä 1 800 mg päivässä, joka on Terveysministeriön suosittelema päiväannos. E-EPAa tutkitaan Japanissa edelleen ahkerasti. Tällä kertaa silmäklinikoissa.

EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä 18-HEPE-nimistä metaboliittia (aineenvaihduntatuotetta), josta edelleen syntyy resolviineja E1 ja E2. Nämä nanomolekyylit ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta, joita koholla oleva verensokeri aiheuttaa. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain Diabetesliiton lehti Diabetes.

Tämäkin tutkimus puoltaa E-EPAn käyttöä diabeetikkojen ravintolisänä. Lisäksi E-EPA ehkäisee diabeetikon sydäntaudin ja aivohalvauksen riskiä, kuten jättisuuret REDUCE-IT- ja JELIS-tutkimukset selvästi osoittivat. Suosittelen nauttimaan vähintään 2000 mg 90-prosenttisia E-EPA-kapseleita päivittäin, tauotta säännöllisesti.


Teksti: Tohtori Matti Tolonen 


Lähde: Suzumura A, Kaneko H, Funahashi Y, et al. Omega-3 Fatty Acid and its Metabolite 18-HEPE Ameliorate Retinal Neuronal Cell Dysfunction by Enhancing Müller BDNF in Diabetic Retinopathy [published online ahead of print, 2020 Feb 5]. Diabetes. 2020;dc190550. doi:10.2337/db19-0550